Selasa, 27 November 2012

LAKSAM SPESEL


Inilah laksam yg saya tuliskan sebelumnya...

cara membuat teow..
1. 1 cawan tepung beras
2. 11/2 cawan air
* bancuh tepung n air sehingga sebati sebagaimana adunan membuat lempeng.(anggaran).

cara masak...
1. Panaskan pengukus.
2. Gunakan tutup periuk untuk membuat lempeng, sapukan sedikit minyak pada tutup periuk untuk mengelakkan tepung drpd melekat. Letakkan sesenduk adunan tepung ke atas tutup periuk kmdn kukus lbh kurang 3 minit.
3. Dah masak, biar sejuk sedikit kmdn boleh digulung dan teruskan membuatnya sehingga adunan habis.

cara membuat kuah...
1. ikan kembung- ikut suka banyak mana.kalau xde ikan kembung blh guna ikan sardin(curut). Rebus dan blender isinya.
2. Bawang merah ikut suka.
3. 1 biji kelapa ambil santannya.
* Rebus bahan2 dan jgn lupa masukkan beberapa keping asam keping, ikut suka. Letak garam secukup rasa.

Bahan2 sampingan...
1. sambal - cili besar + cili padi + bawang merah + cuka + gula. Kmdn dimasak.
2. Kacang panjang.
3. Bunga kantan.
4. Limau kasturi.
5. Taugeh.

Boleh makan ikut citarasa masing2...

Selamat mencuba n menjamu selera.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...